Bedrijfsruimte kopen of huren? Dit zijn de voors en tegens

Of u nu een ambitieuze eenpitter bent of een eigenaar van een florerende MKB-onderneming: vroeg of laat komt er een moment dat uw bedrijf uit zijn jasje groeit. Dat is het moment om uit te kijken naar uw eerste bedrijfsruimte, of naar een goede opvolging van uw huidige pand. Maar wat is nu beter: kopen of huren? Hieronder bespreken we van beide opties de voordelen en nadelen.

Koop of huur: een lastige keuze

Net als het dilemma tussen verkopen en verhuren, kan het vraagstuk of u wilt kopen of huren soms lastig zijn. Soms heeft u simpelweg geen keuze en wordt u gedwongen om te kiezen voor koop of huur. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn op zeer gewilde locaties, waar eigenlijk alleen nog dure huurpanden beschikbaar zijn.

Maar niet elke ondernemer hoeft zich natuurlijk op een toplocatie te vestigen. Andere criteria zoals een goede bereikbaarheid in het dekkingsgebied van de onderneming zijn vaak belangrijker dan prestige. In dat geval heeft u binnen de huidige markt over het algemeen een ruime keuze in panden die zowel te koop als te huur worden aangeboden.

Voors en tegens van een bedrijfspand huren

Een ongeschreven wet luidt dat bij een bedrijfsruimte met een vloeroppervlakte van minder dan 400m2 huur de beste optie is. Ook als u op korte termijn geen budget vrij heeft voor een grote investering of het geld liever in de groei van uw onderneming steekt, is huren vaak de juiste keuze. Bovendien bent u dan niet afhankelijk van de soms fluctuerende prijzen van onroerend goed.

Hoewel huren de flexibele optie is, heeft het natuurlijk ook een aantal nadelen. Want als u op een toplocatie gevestigd bent en het pand alsmaar meer waard wordt, profiteert de eigenaar in plaats van u. U kunt dan geen winst maken met de verkoop. Ook bent u in sommige gevallen jarenlang gebonden aan een huurcontract en dat gaat ten koste van de flexibiliteit.

Voors en tegens van een bedrijfsruimte kopen

De bovengenoemde nadelen van huren maakt het kopen van een bedrijfsruimte een aantrekkelijk alternatief. De voordelen liggen voor de hand: het is een investering in uw eigen onderneming, het verschaft duidelijkheid voor de lange termijn en u kunt afhankelijk van de markt zelfs winst maken op het gekochte pand.

En hoewel er bij een gekocht bedrijfspand geen sprake is van een contract met een verhurende partij, heeft dit ook nadelen. Zo bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, kan het lang zoeken zijn naar een te koop staand pand op een aantrekkelijke locatie en loopt u het risico verlies te maken als de omstandigheden in de markt ongunstig zijn. De beste keuze hangt dan ook af van uw situatie.