Verhuurd vastgoed weer gewild bij beleggers

Ook in het commerciële vastgoed is het merkbaar dat er concreet meer vraag is naar verhuurd onroerend goed. Of dit de aantrekkende economie is of dat de beurs het beleggingsvastgoed in de kaart speelt, is mij niet geheel helder. Het zal een combinatie van factoren zijn.

Een bijkomend voordeel is dat we steeds minder aan beleggers hoeven uit te leggen dat Twente, met name Enschede, ook een interessante stad en markt is om in te investeren. Beleggers laten hun oog  vaker vallen op Enschede.  Met de aantrekkende economie en de stijgende vastgoedprijzen in de Randstad wordt de regio juist ook weer aantrekkelijk.

In het vastgoed kun je in diverse branches investeren. Hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement; een gegeven bij de meeste investeringen. Typen vastgoed waarin wordt geïnvesteerd zijn woningen (laag risico, laag rendement), kantoorruimte/winkels (hoger risico, hoger rendement) en bedrijfsruimte (gemiddeld risico, goed rendement).

Winkels hebben het bijvoorbeeld nog steeds lastig; zij hebben de laatste jaren erg slechte tijden gekend. Daarbij geldt voor MKB’ers veelal dat ze - wanneer ze een aantal slechte jaren hebben gehad - het lang duurt voor ze er weer bovenop zijn. In de beleggingssfeer zijn ze wat minder gewild, aangezien ook nog steeds veel van internet-winkelen wordt verwacht. Alleen de toplocaties (A-locaties) zijn gewild, maar daarbij is het rendement weer minder. De combinatie van verhuurde winkels met bovenwoning is wel in trek, met een gespreid risico.

Verhuurde bedrijfspanden lijken de laatste jaren het meest stabiel gebleven, met weinig wijziging in rendement. Het type pand is vaak wel gewijzigd: nieuwe bedrijfsruimtes verschillen veel van wat gedateerde bedrijfsruimtes. Dus opletten bij verwerving van een verhuurd bedrijfspand.

Het aantal kantoorbanen is de afgelopen jaren flink gedaald, voral bij financiële dienstverleners. Structurele ontwikkelingen, zoals het nieuwe werken, zorgen ervoor dat de interesse naar kantoormetrages de komende jaren onder druk blijft staan. Daarbij is in deze branche enkel vraag naar goed verhuurde ruimte in de hoofdstedelijke gebieden van Nederland. Onder invloed van het nieuwe werken zijn huurders op zoek naar kantoren met grote ruimtes voor flexibele werkplekken; het moderniseren van oude gebouwen vergt te veel investeringen.

Verhuurde woningen zijn de laatste twee jaar enorm in trek geraakt vanwege het minimale beleggingsrisico. De vraag naar huurwoningen is groot, maar de rendementen ten opzichte van winkel-, bedrijfs- en kantoorruimtes zijn lager.

Kortom, ook in het vastgoed is voldoende keuze om een eigen type belegging en portefeuille samen te stellen, met bijbehorend risico. Daarbij blijkt uit het verleden dat vastgoed, ongeacht of het verhuurd is of niet, altijd een waarde houdt. 

A.J. Bert Mulder RMT RT

Owner www.debedrijfsmakelaar.nl

3 februari 2016