Vraag neemt toe, maar voldoet aanbod nog ?


De woningmarkt laat al wat langer een opgaande lijn zien in de onroerend goed markt. Deze tak van onroerend goed werd ook eerder geraakt bij aanvang van de crisis. De wereldwijde economie verkeert sinds 2008 in zwaar weer. De eerste tekenen voor een recessie werden al merkbaar in december 2007 toen de huizenmarkt in de Verenigde Staten instortte. Een groot aantal Amerikanen kon de maandelijkse hypotheeklasten niet langer opbrengen, waardoor enkele grote hypotheekbanken op het randje van een faillissement werden gebracht.
Het commerciële onroerend goed werd direct kort daarna ook flink geraakt, en heeft nu nog steeds moeite om wat stabiliteit te vinden. Echter de laatste tijd merken we wel dat ook de vraag naar dit type onroerend goed, wel weer begint te komen. Echter er is nog zoveel aanbod op het gebied van kantoren, winkels en wat mindere mate bedrijfsruimte om te spreken van een gezonde markt.
Wat wel typisch te noemen is, is dat de afgelopen 7 jaar de economie zo veel is veranderd, dat ook de behoefte en investeringskeuze van consumenten en bedrijven is gewijzigd. Dat ga je nu ook meer in de praktijk ondervinden, wanneer partijen zich weer melden om op zoek te gaan naar nieuwe bedrijfsruimte. Winkelbehoefte is veranderd, de grote winkels, zijn nog groter geworden en prefereren een plaats aan de rand van de stad of een meubelplein. Echter daar passen ze vaak nog niet in verband met beperkte branchering, die ze daar hebben. Deze zouden ze ook eens opnieuw onder de loep moeten nemen, gezien alleen een meubelboulevard al lang achterhaald is.
Hier zou een bredere branche toegestaan moeten worden, in combinatie met leisure, horeca en xxl winkels in iedere branche. Het centrum gaat plaats maken voor vertier, wonen en kleinschalige winkels met een geheel eigen assortiment.
Ook de kantoren, die lange tijd hebben leeg gestaan, blijken lang niet altijd meer te voldoen aan de vraag die er nu is. Standaard maten, allemaal gelijk betreffende inrichting, soms wat kolossaal van opzet, waarbij de identiteit van huurder verdwijnt. Huidige kandidaten willen transparantie, veel glas, moderne coffee corners, glasvezel en oplaad palen voor de deur.
Ook een aantal bedrijfshallen zullen nog last houden van de structurele leegstand in verband met de hoogte, beperkte brandveiligheid, onvoldoende mogelijkheden voor laden en lossen.
De vraag begint er wel weer te komen, al zal het niet meer zo worden als voorheen gezien de economische veranderingen op gebied van werken en wonen.
Maar voldoet het huidige aanbod nog wel? Veel zal van de markt moeten, waardoor er wel een gezondere verhouding kan ontstaan. Maar hier is al veel over gezegd, dat schijnt nog niet eenvoudig te zijn.

Bert A.J. Mulder RMT RT
"Owner www.debedrijfsmakelaar.nl "
15 juni 2015