Wat is mijn bedrijfspand waard?

Een bedrijfspand vertegenwoordigt altijd een bepaalde waarde. Wat die waarde is, hangt af van verschillende factoren. Eén ding is zeker: de enige partij die de daadwerkelijke waarde objectief kan vaststellen, is een gecertificeerde taxateur. In dit artikel bespreken we de mogelijke redenen waarom je een taxatie wilt laten uitvoeren en hoe deze vervolgens werkt.

Taxatie bedrijfspand vanwege een verkoop of verhuur

De meest voorkomende reden voor de taxatie van een eigen bedrijfspand is een mogelijke verkoop of verhuur. Met beide doelstellingen kan DeBedrijfsmakelaar.nl je helpen, maar dan is het wel verstandig het pand eerst te laten taxeren. Je wilt immers weten wat een reële vraagprijs is en of de biedingen van potentiële kopers hierbij in de buurt komen.

Een taxatierapport verschaft duidelijkheid over de waarde van je bedrijfsruimte en neemt hiermee eventuele onzekerheden over de prijs weg. Bij een verkoop is dit van belang om het pand voor een marktconforme prijs te verkopen, maar bij een verhuur is het een vereiste om een realistische huurprijs te kunnen vragen. Als verhuurder heb je immers al te maken met genoeg kosten.

Taxatie bedrijfspand vanwege onroerendezaakbelasting (OZB)

Alle gemeenten in Nederland heffen de onroerendezaakbelasting (OZB). Deze belasting vertegenwoordigt circa 8% van de totale inkomsten die de gemeente jaarlijks genereert. Hij bestaat enerzijds uit een belasting voor de eigenaar van een bedrijfsgebouw en anderzijds uit een belasting voor de gebruiker ervan.

De OZB is gebaseerd op de gemeentelijke taxatie waarin de WOZ-waarde van een bedrijfsruimte is vastgesteld. In sommige gevallen kan het zijn dat je het als eigenaar van het bedrijfspand niet eens bent met de hoogte van deze WOZ-waarde. In dat geval kun je een bedrijfstaxatie door een gecertificeerde BOG-taxateur laten uitvoeren en naar aanleiding hiervan een schriftelijk bezwaarschrift indienen.

Hoe gaat de taxatie van mijn bedrijfspand in zijn werk?

Een zakelijke taxatie begint met het kiezen van een partij die het taxatieproces in goede banen leidt. Dit kan een taxateur zelf zijn, maar ook een bedrijfsmakelaar zoals DeBedrijfsmakelaar.nl. Dankzij ons extensieve netwerk kennen wij in elke regio betrouwbare taxateurs die gespecialiseerd zijn in de taxaties van bedrijfspanden.

Wij bieden je de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende van onze aangesloten partners, die de waarde van je bedrijfspand op deskundige en voordelige wijze kunnen bepalen. Je bent verzekerd van een taxatierapport dat met zorg is samengesteld en je alle handvaten aanreikt om je verdere zakelijke koers te bepalen.