Welke kosten zijn voor de verhuurder van een bedrijfspand?

Als u besluit een bedrijfspand te verhuren, zijn er een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden. Zo is het uw verantwoordelijkheid om het pand schoon en zonder achtergebleven spullen aan de verhuurder op te leveren, maar belangrijker nog: moet u zorgdragen voor het onderhoud en eventuele gebreken. Welke precies? Dat lichten we hieronder toe.

Duidelijke gebreken en slechte onderhoudsstaat

Onderhoud en eventuele gebreken vormen traditioneel kopzorgen voor verhuurders, onder meer omdat de regelgeving op dit gebied soms voor interpretatie vatbaar is. Want wanneer kan iets nu gedefinieerd worden als een gebrek? De stelregel luidt dat dit geldt voor alle situaties die het huur- en wooncomfort in negatieve zin beïnvloeden.

Te denken valt hierbij bijvoorbeeld aan een slechte onderhoudsstaat, een storende aanwezigheid van ongedierte of opvallende fouten in de constructie van het pand. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe deze elementaire problemen voor veel overlast kunnen zorgen bij de huurder van het gebouw. Het is dan ook de verantwoordelijkheid van de verhuurder om deze zaken te voorkomen en/of op te lossen.

Kleine reparaties en herstelwerkzaamheden

Nog lastiger dan bovenstaande aantoonbare gebreken bij oplevering van het pand, zijn de kleine reparaties en onderhoudswerkzaamheden die eens in de zoveel tijd tijd noodzakelijk zijn. Veelvoorkomende voorbeelden zijn het onderhoud van de tuin of het vervangen van een defecte deurbel.

In de praktijk leidt dit nogal eens tot geschillen tussen huurder en verhuurder, want wie is nu verantwoordelijk voor deze zaken? Volgens de wet moeten beide partijen hierover zelf duidelijke afspraken maken, maar als richtlijn geldt dat de huurder er in principe vanuit moet gaan kleine herstelwerkzaamheden op eigen kosten te verrichten.

Leg heldere afspraken vast in huurovereenkomst

Die herstelwerkzaamheden zijn er in vele soorten en maten. Het vervangen van lampen die ‘op’ zijn, het vastzetten van loszittende deurknoppen en het opvullen van boorgaatjes in muren; het zijn allemaal zaken die onvermijdelijk een keer moeten gebeuren. Het vastleggen van heldere afspraken in de huurovereenkomst is dan ook een goed idee om misverstanden te voorkomen.

Wilt u een bedrijfspand verhuren of een eerder verhuurd pand verkopen? Dan bent u hiervoor bij DeBedrijfsmakelaar.nl aan het juiste adres. Bij ons komt uw gebouw onder de aandacht van een breed publiek en ontvangt u interessante leads rechtstreeks in uw mailbox. Meer weten? Bel ons op 074 - 2 05 14 21 of mail naar info@debedrijfsmakelaar.nl.